Tegemoetkoming meerkosten chronisch zieken en gehandicapten

Deze gemeentelijke regeling is bedoeld voor mensen met een laag inkomen ter compensatie van hoge ziektekosten. De hoogte van de tegemoetkoming varieert per gemeente tussen €75 per inwoner tot wel €500 per gezin. Een bewijs van hoge ziektekosten kan zijn dat het eigen risico in het jaar voorafgaand aan de aanvraag volledig door de cliënt is betaald. Maar ook een WMO of WLZ (indien niet woonachtig in een instelling) indicatie, een arbeidsongeschiktheidsuitkering (Wajong/WIZ/WAO/WAZ) en/of een gehandicaptenkaart worden soms als bewijs door de gemeente geaccepteerd.


Type regeling: Lokaal
Uitvoering: Gemeentelijk
Minimum leeftijd: 18


Advies

  • Let op! De tegemoetkoming moet ieder jaar opnieuw door de cliënt worden aangevraagd.
  • Tip: Op de website van de gemeente is de regeling vaak het eenvoudigst te vinden door op het woord "chronisch" te zoeken. Zodra de selectietool volledig operationeel is, wordt deze gemeentelijke informatie automatisch gevonden.
  • Tip: Cliënten die in het jaar van de aanvraag 18 jaar zijn geworden, hebben in het jaar daarvoor nog geen eigen risico hoeven te betalen. Dat kan problemen opleveren omdat er mogelijk geen optie is om deze vraag te omzeilen. Selecteer dan de optie dat het het eigen risico volledig is verbruikt en neem daarna contact op met de gemeente om een toelichting te geven.

Uitvoerder(s)

ID:1244 - Laatste update : 2021-05-21 12:49